2012.12.04.
12:00

Írta: politologusdiszko1

És a Krekó Péter mit szeret?

Mivel első nekifutásra lehetetlen küldetésnek bizonyult öt kedvenc számomat azonosítani, a blog profiljához illeszkedve végül politikai témájú favoritokból válogattam. Kiegyensúlyozottságnak helye sincs: tombol az anarchizmus, az antifasizmus  és a vulgárpacifizmus.  Végül a ráadás-számok zúzzák szét az eredeti politikai koncepciót.

Hogy némileg kapcsolódjunk az aktualitásokhoz, az első szám a Thievery Corporation antifa’ hitvallása. A szövegben és a (nem hivatalos) klipben felvetett megoldási stratégia a szélsőségekkel szemben kissé radikális, ám ez mit sem von le a dal értékéből. Ez azonban akár a vasárnapi esemény mottója is lehetne: Well let's start by / Making it clear / Who is the enemy, here / And we'll show them / That it's not them / Who is superior /.

A dallam mindehhez kellemesen andalító, erre lehet majd jókat lassúzni a politológus diszkóban.

 

És még mindig antifasizmus, csak máshogy.  A  Dead Kennedys (a valaha volt legjobb, a mai szörfpunkokat  lealázó amerikai punkzenekar)  ezen száma a nyolcvanas  években íródott ugyan, de aktuálisabb, mint valaha: Jerry Brown demokrata politikus, akiről a dal szól, nemcsak akkoriban volt Kalifornia kormányzója (aki többször is indult az elnökjelöltségért), de Arnold Schwarzenegger utódjaként  ma is az. Csak remélni tudjuk, most nem egy fasiszta hippiállam kiépítésén munkálkodik, ahogy azt a Dead Kennedys annak idején megénekelte! Első ránézésre  eltúlzottnak tűnhetnek a megfogalmazott félelmek, de jó politológus tudja:  sosem lehetünk elég elővigyázatosak: „Zen fascists will control  you!”/ 100% natural/ You will jog for the master race! /And always wear the happy face.

 

 

A következő az izlandi Gus Gus szolidan blaszfém szerzeménye a vallási, politikai és minden egyéb típusú bálványimádatról  (én legalábbis ekként értelmezem):

Ha már bálványellenesség: „Te beleharapnál kenyéradó gazdáid kezébe?”-  teszi fel kíméletlen nyersességgel a sok politológus számára is  kínzó dilemmát okozó  kérdést a Nine Inch Nails. Nem ez ugyan a legjobb számuk, de az egyetlen, amit 2005-ben végül kitiltottak az MTV Movie Awards gáláról, mert a szövegében eredetileg is irakiháború-ellenes számot George Bush arcképével a háttérben akarták játszani:  

+ még egy háborúellenes dal: a Pink Floyd klasszikusa legjobb albumokról, a The Wall-ról:

 

Ráadásnóta1: semmi köze a politikához, viszont ellenben nagyon jó és súlyosan addiktív. Sofie O, a  svéd Péterfy Bori feszes ütemre tör szívet furcsán táncoló férfiak társaságában.

 

Ráadás 2: ebben sincs politika, viszont kellemes emlékek tapadnak hozzá,nemrég hallottuk koncerten is, és a személyes kedvencek közül kihagyhatatlan:

Szólj hozzá!

Címkék: political capital politológus krekó péter

A bejegyzés trackback címe:

https://politologusdiszko.blog.hu/api/trackback/id/tr454946954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása